torstai 13. lokakuuta 2016

Miten pysyä kunnossa ympäri vuoden?

Huomenta ihanat!


Kelit ovat alkaneet jo jäähtymään vauhdilla ja päästään taas piiloutumaan vaatekerrosten alle. Nyt on hyvä aika syödä donitseja joka päivä!! Tai onko? Toivottavasti kukaan ei pidä talvea syynä hankkia kesällä karistetut rasvakilot kovalla vauhdilla takaisin :D Tärkeää on muistaa, että kyse on aina elämäntapamuutoksesta eikä dieetistä. Usein monella on jokin tavoitepaino, jonka saavutettuaan palaavat taas vanhoille tavoilleen. Tällöin paino pääsee nousemaan taas huimaa tahtia. On kyllä myös niitä, jotka oppivat ymmärtämään elämäntapamuutoksen ja alkavat nauttia enemmän eri vaihtoehdoista.


Kuinka siis pysyä hyvässä kunnossa ympäri vuoden?
Hyvässä kunnossa voi pysyä ihan maalaisjärjellä, ei se vaadi mitään rakettitiedettä. Tärkeää on nauttia omasta ruokavaliostaan ja olla monipuolinen. Liikuntaakin on hyvä harrastaa itselleen mieluisessa muodossa.dsc_0684-2


Laadukkaaseen ja terveelliseen ruokaan on hyvä panostaa oman jaksamisen vuoksi ja pyrkiä sisältämään ruokavalioon paljon vihanneksia, hedelmiä ja marjoja perusruaan lisäksi. Kuidut tekevät hyvää aineenvaihdunnan toiminnalle. Mitä värikkäämpi lautanen, sen kivempaa sitä katsoa! Vihanneksia on laaja kirjo, joten varmasti moni löytää suosikkinsa ja mieluisimman valmistustavan sille (keittäminen/paistaminen/uunissa).


Valmisruuista kannattaa luopua, sillä ne eivät ole sisältöltään kovin ravinnerikkaita ja sisältävät turhia säilöntäaineita. Syömällä vähän useammin päivän aikana pysyy nälkä kohtalaisena eikä se pääse kasvamaan liikaa. Näin annoskootkin pysyvät järkevinä. Itse olen ainakin huomannut, että tosi nälkäisenä tulee helposti syötyä aivan liikaa ja nopeaan tahtiin. Syömällä usein myös energiatasot pysyvät tasaisina päivän mittaan.


pinnnnnnnn


Ymmärrän kyllä, että on tilanteita, jotka eivät mahdollista kunnollista syömistä.Tälläisissä tilanteissa pyrin nappaamaan jonkun nopean välipalan esimerkiksi proteiinipatukka/juoma ja hedelmä. Herkutella saa tietenkin, kunhan se ei ole sillaista pakonomaista ahmimista.. Vaan kohtuudella ja mitä tärkeintä , että se on jotain mistä nautit suuresti.


Seuraava vinkki saattaa kuulostaa hassulta, mutta jos syön vaikka palan kakkua joka ei olekaan niin hyvää kuin ajattelin, jätän sen yksinkertaisesti syömättä. En halua ''pakottaa'' itseäni syömään jotain mistä en nauti. Vaikka olisinkin kakunpalasesta maksanut, jää parempi mieli jättää se syömättä, koska en saanut siitä sitä nautintoa kun odotin. Kannattaa panostaa hyviin herkutteluhetkiin hyvässä seurassa, niistä saa eniten nautintoa.


Alkoholin nauttimista kannattaa rajoittaa, koska sen liiallinen käyttö vaikuttaa terveyteen ja urheilusuoritukseen hyvin negatiivisesti. Alkoholia ei kuitenkaan tarvitse kieltää itseltään kokonaan vaan sitäkin nauttia kohtuudella ja järkevästi. Humalahakuisen juomisen jälkeen useat päätyvät tekemään huonoja ruokavalintoja helpommin.


Juhlien sattuessa kohdalle, esimerkiksi jouluna, kannattaa nauttia tarjonnasta ja yhdessäolosta, sillä nämä tapahtumat ovat harvinaisempia. Vähän voi kyllä taktikoida valitsemalla ensin proteiineja herkkupöydästä ja herkullisia vihanneksia ja sitten niitä varsinaisia hiilareita. Kunnon ruokaa kannattaa syödä enemmän niin ei mene herkkujen kanssa överiksi. Ähkyä kannattaa välttää, koska siitä ei tule hyvä mieli kenellekään. Opettele siis tunnistamaan kylläisyys ja yritä jättää syöminen siihen. Pahaolo ei ole koskaan ideaalitilanne.


Kuntoilua kannattaa sisällyttää ympäri vuoden. Talvella voi  hyödyntää sisällä tehtäviä urheilumuotoja, jos lenkit pakkasessa ei innosta. Myös hyötyliikuntaa on hyvä harrastaa. Yhä useampi harrastaa nykyään aktiivisesti jotai muutaman kerran viikossa, mutta loppuajastaan pysyvät tosi paljon paikoillaan. Voi käydä kävelyllä koiran kanssa tai mennä pyörällä töihin. Rappuset hissin sijaan ovat myös oiva vaihtoehto! Itse esimerkiksi käytän bussia, jonka bussipysäkki on hieman kauempana voidakseni hieman kävellä enemmän jatkuvan istumisen sijaan.


Rakasta siis kehoasi, nauti kaikesta mitä teet ja herkuttele kohtuudella <3


fitkopsa


-Isabella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate

Minkälaisia postauksia enemmän?